10 trikova pomoću kojih će vaša spavaća soba izgledati mnogo veća

Tražite način da ubacite određene stvari u vašu spavaću sobu, ali jednostavno nemate mjesta? Želite veću sobu sa više prostora? Ako ste u svojoj glavi potvrdno odgovorili sa da na ova dva pitanja, u ovom tekstu donosimo 10 savjeta pomoću koji ćete maksimalno iskoristiti prostor sa kojim raspolažate.

Obećavamo vam da će primijenom savjeta iz ovog teksta, vaša spavaća soba izgledati veća nego ranije.

Najbolje od svega?

Za neke od ovih stvari ne treba vam mnogo novca niti vremena. Potrebno je samo malo mašte i kreativnosti.

1. Koristite svijetlu boju za zidove

Dokazano je da svijetla boja otvara i čini prostor većim. S obzirom na to da spavaća soba treba da bude prostor mira i opušutanja, preporuka je da vaši zidovi imaju svijetliji ton. Ovo ne samo da će vizuelno uticati na veličinu vašeg prostora, već će i učiniti da se ljepše osjećate u njoj.

2. Ne pretjerujte sa detaljima

Detalji i sitnice u spavaćoj sobi svedite na minimum. Jednostavno, previše detalja može zatrpati sobu nepotrebnim sitnicama i vizuelno je umanjiti, a osećaj u takvoj pretrpanoj sobi biće kao da vas nešto guši. Osim toga, previše detalja prikupljaće previše prašine i donijeće vam previše dana provedenih u brisanju iste.

3. Pronađite prostor za stvari koje vam trenutno nisu potrebne

Ukoliko imate problem sa skladištenjem stvari, možete uvijek ispod kreveta postaviti neke kutije ili sanduke, ili čak fioke koje su namenjene za skladištenje ovih stvari. Takve kutije ili fioke mogu služiti za odlaganje posteljine, garderobe, igračaka…

4. Zavjese su isto jako bitne

Kada birate zavjese za spavaću sobu, neka one bude prozirne u svijetlim tonovima bijele ili bež boje. Idealno je da budu od poda do plafona i ako je moguće od jednog, pa do drugog kraja zida.

Osim što stvaraju osjećaj privatnosti, svjetlost lakše dopire u prostor koji ne zatvaraju tamni tonovi, koji vizuelno smanjuju sobu.

5. Vodite računa kakav ormar koristite

Ovo je možda jedan od najbitnijih detalja kada je pitanju komad namještaja koji nam može pomoći u pokušaju da našu sobu učinimo većom. Ugradni klizni ormari su dobro rješenje u ovom slučaju, pošto zauzimaju najmanje prostora.

6. Ne štedite na veličini tepiha

Iako bi ovaj savjet mogao zazvučati kontradiktorno, ukoliko je moguće, za mali dnevni boravak birajte veliki tepih koji se proteže ispod namještaja. Mali tepih će ‘razbiti’ te granice i pokazati kako je soba mala, a veliki svijetli tepih, će učiniti upravo suprotno.

7. Stavite tapete na jedan od zidova

Ukrasite jedan od zidova tapetama, jer će ovo stvoriti iluziju da je zid duži nego što zaista jeste. Uz to, ukoliko odaberete dobru kombinaciju, ovo može biti savršeno osvježenje u vašoj sobi.

8. Ne zaboravite na ogledala

Obavezno koristite ogledala! Vodite samo računa o tome da se stavljaju iza izvora svjetlosti kako bi se ista svjetlost refletkovala. Ukoliko koristite velika ogledala, najbolje bi bilo da ih pozicionirate u centralnom dijelu vaše prostorije.

9. Ne gurajte namještaj potpuno uz zid

Stvorite osjećaj viška prostora tako što ćete svoj namještaj prisloniti tik uz zid. Nikako ga nemojte pribijati potpuno iz ivice. Ne samo da će te ga na ovaj način sačuvati, ova sitnica, učiniće da vaš prostor vizuelno izgleda veći.

10. Pod je isto jako bitan

Već smo nekoliko puta kroz ovaj tekst spomenuli kako bijele boje pomažu da spavaća soba izgleda veća, a ovo pravilo važi i kada je pod u pitanju.

Tamni tepih ili parket u vašoj sobi, učiniće isto tako da soba vizuelno izgleda manje.

Crtice za kraj

I to bi bilo to što se tiče savjeta pomoću kojih vaša spavaća soba može izgledati veća nego prije. Korištenjem samo nekih od ovih savjeta, uspjećete da kreirate osjećaj većeg prostora. Ako ne vjerujete, isprobajte i javite nam kako radi.

Da li već koristite nešto od ovih savjeta? Postoji li nešto o čemu nismo pisali, a šta koristite?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *