KAKO DA STVORIŠ UGODAN I PRIJATAN OSJEĆAJ U DNEVNOJ SOBI

Kako dani postaju kraći, noći duže, a temparature sve hladnije i hladnije, krajnje je vrijeme da počneš pripremati svoj dnevni boravak za neizbježnu jesenju i zimsku hladnoću. Zbog tog, stvaranje ugodnog osjećaja u dnevnoj sobi je veoma bitno, jer time kreiramo pravu atmosferu za odmor i druženje.

1.  OBRATI PAŽNJU NA OSJEĆAJ

Svaki put kada se dizajner enterijera pozabavi određenim projektom, jedno od prvih pitanja koje uvijek postavlja svom klijentu je: „Kakav „osjećaj“ želiš stvoriti u prostoriji? “ Ovo pitanje postaje okosnica svake dalje odluke donesene oko prostorije koje preuređuje. Ako želiš da tvoja dnevna soba odiše ugodnim i prijatnim osjećajem, onda moraš razmisliti šta možes da doneseš što će doprinijeti tome.

Da li tražiš ugodan osećaj, kao u nekakvoj pećini? Ili samo onaj gde boje i akcenti stvaraju vizuelnu toplinu? Koji materijali doprinose ugodnom osećaju? Kako svjetlost utiče na prostor? Sva ova pitanja doprinijeće konačnom rezultatu.

2. Vodite računa o svjetlosti

Ovo je jedna od stvari koja se najčešće zaboravlja. Prilikom uređenja, većina ljudi nastoji da velika količina svjetlosti dopire do središta prostorije. I to je sasvim u redu. Ali često zaboravljaju na jedan značajan korak koji utiče na završni „osjećaj“ samog prostora. U dnevnoj sobi će ti biti potrebno više izvora svjetlosti, naročito zbog tog što sunce zalazi ranije, te ćeš se morati osloniti i na vještačku svjetlost.

Nekoliko lampica na stolovima sa bočne strane ili podna lampa pored udobne stolice za čitanje stvoriće ugodne izvore svjetlosti u prostoru.

3. DODAJ TEKSTURU

Jedan od najvažnijih aspekata u stvaranja ugodnog osećaja u dnevnoj sobi su teksture koje ćeš dodati prostoru. Tkanine koje naprosto moraš dodirnuti, poput umjetnog krzna, pliša ili vune savršene su za ovo doba godine, pa ih uzmi u obzir prilikom odabira mekanog tekstila.

Ako imaš drvene podove u dnevnoj sobi, razmisli o nečemu u šta bi želio da naprosto “utopiš” noge. Tepisi sa koji su veći i mekaniji odličan su izbor, jer će učiniti da se osjećaš toplo i udobno.

4. UNESI TOPLINU MIRISOM

Ovo je još jedan aspekt na koji se često zaboravlja kada je u pitanju dizajn naših prostora. Ali, tek kada zaista “zaroniš” u sva svoja čula, uspjećeš stvoriti taj osjećaj prijatnosti u prostoriji.

Srećom, na tržištu ima puno mirisnih svijeća za svaki budžet, ali traži mirise koji sami po sebi izazivaju osjećaj topline. Cimet, bor, đumbir, bundeva, drveni mirisi, začinjene arome – bilo koji će uveliko doprinijeti stvaranju ugodne atmosfere.

5. ISKORISTI JESENJE BOJE

Za kraj, razmisli o sezonskim bojama. Maslinasta i šumska zelena, crvena, boja rđe, bobica, senfa i okera, zajedno sa žućkasto-smeđom, kremastom i bež bojom biće savršen dodatak u kreiranju prijatne atmosfere. One, sa razlogom, pripadaju toploj strani spektra, te daju vizuelni trag koji doprinosi osjećaju fizičke topline.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *