selidba u drugi stan

Kako sačuvati namještaj kod preseljenja u drugi stan?

Bez obzira da li zapošljavate profesionalce ili to radite sami, sa vašim nameštajem uvek treba pažljivo postupati tokom selidbe. Kad dođete u svoj novi dom, želite da vaši najskuplji (i teški) predmeti ne budu oštećeni. Ukoliko se sa njim ne postupa oprezno, namještaj može doživjeti određena oštećenja, a ukoliko imate nešto od stakla, ono može pući.

U ovom tekstu, govorićemo o tome kako na najlakši način spremiti stvari za selidbu i izvršiti ovu tranziciju na najlakši mogući način. Uz svega nekoliko jednostavnih trikova, možete preseliti svoj namještaj ne razmišljuaći o potencijalnim oštećenjima.

KAKO SAČUVATI NAMJEŠTAJ KOD PRESELJENJA – korak po korak savjeti

1. Pripremite namještaj za pakovanje

Prije nego što bilo što spakujete, odvojite vrijeme da temeljno očistite svoj namještaj. Prašina i ostale nečistoće mogu ogrebati tvrde površine tokom procesa selidbe, a sigurno i ne želite da u novi čisti stan unosite prljave stvari.

Odvojite vrijeme da razvrstate po kategorijama sve što će ići zajedno. Vrijedne predmete i dragocijenosti na jednu stranu. Elektronske uređaje na drugu. Organizujte i šta će se prvo istovarati kada stignete u novi star i koje ćete stvari radi lomljivosti, staviti sa kojima.

Obavezno uzmite markere kojim ćete označiti stvari na kutijama, kako ne bi došlo do zabune kasnije. Vodite računa i kada će biti pravo vrijeme za selidbu. Najbolji je vikend kada je najmanje gužve, a i niste na poslu pa ćete imati dva dana na raspolaganju.

2. Rješite se nepotrebnih stvari prije nastavite

Selidba je idealno vrijeme da se riješimo viška stvari koje nas zatrpavaju. Ponekad možda nismo ni svjesni koliko toga nepotrebnog se nakupi u stanu, što nam nikada više neće trebati. Gledajte na selidbu kao na proces rješavanja starih stvari i započinjanje nečega potpuno novoga.

Riješite se papira, novina, majica koje niste godinama nosili, sitnica koje ničemu ne služe. Riješite se svega onoga što vas ne asocira na nešto pozitivno i što vam budi loše uspomene.

Odjeću i obuću koju nećete koristiti možete donirati u humanitarne svrhe. Super je nekada imati majicu od prije petnaest godina koja vas podsjeća na neki lijep događaj, ali sjećanje vam je ipak u glavi i srcu, a taj komad odjeće samo stoji u ormaru.

3. Rastavite namještaj koji ćete nositi ako je moguće

Kad god je to moguće, kompletno rastavite namještaj. Izvadite noge sa stolova i kauča. Okvir kreveta potpuno rastavite. Uklonite jastuke. Ukratko, ako se neki komad namještaja rastaviti učinite to. To će olakšati kretanje namještaja i pomoći u sprečavanju oštećenja, jer ćemo ga na ovaj način mnogo lakše moći ubaciti u kamion ili prevozno sredstvo sa kojim ćemo ga prevesti.

Razmislite o rastavljanju namještaja nekoliko dana ranije kako biste uštedjeli vrijeme na dan selidbe, kad će vjerovatno biti mnogo posla.

4. tražite pomoć prijatelja

Ako imate prijatelje ili članove porodice koji žive u blizini, svakako ih zamolite za pomoć. Vaša porodica i prijatelji su oni ljudi u koje se možete pouzdati te koji će vam pomoći da ne doživite toliko stresa tokom selidbe.

Uz prave prijatelje, sve će nekako biti lakše i zabavnije.

5. zaštitite namještaj na pravi način

Neprocjenjivo je bitno dobro zaštititi stvari, kako se tokom selidbe ne bi oštetile. Odlična zaštita mogu biti pruža folija s mjehurićima, stare plahte, stiropor, papir. Svaku kutiju dodatno učvrstite širokim ljepljivim trakama, a dobro je na kutiji upozoriti ako se radi o nečem lomljivom.

Vodite računa i o težini. Teške stvari koje idu u kutije, poput knjiga ili escajga, pakujte u manje kutije. Laganije stvari poput posteljine ili jastuka u veće kutije. Računajte da težina kutije ne bi smjela biti veća od 25 kilograma.

Bilo bi dobro isto tako da kutijama ojačate dno dodatnim slojem kartona. Ako imate krhke i lako lomljive predmete, svakako se pobrinite da ih adekvatno zaštitite papirom za zamatanje ili sličnom zaštitom kako biste osigurali da se ništa ne polomi. Osim toga, kutije s lomljivim stvarima posebno označite.

Savjet je možda da zajedno pakujete lomljive predmete sa odjećom. Tako ćete ih, a istovremeno spakovati dvije stvari odjednom.

U plastične vrećice stavite sve sitne i osjetljive stvari koje imate i čvrsto ih zatvorite.

6. Utovar i istovar

Sad je došao red da odaberemo koje stvari ćemo prve preseliti i šta ćemo prvo utovariti. Na jednu stranu utovarite teške kutije, koje ne sadrže lomljive sastojke. Obavezno ih jako zatvorite da ne bi slučajno došlo do otvaranja u toku vožnje. Idealno je da su slične veličine.

Posebno rasporedite četvrtast namještaj, kao što su stolovi i plakari. Stavite ih direktno uz kutije, a između njih stavite karton kako se ne bi oštetili. Uvijek razmišljajte o tome koje stvari se nalaze jedne kraj drugih, da ne bi bilo problema.

Ne zaboravite da pazite i prilikom istovara. Prvo odlučite gdje ćete staviti koji dio namještaja u glavi, pa tek onda ga fizički postavite tamo. Što manje vremena provedete u pronalaženju odgovarajućeg mjesta za odlaganje vašeg teškog namještaja, to je manje vjerovatno da će se oštetiti.

Selidba ne mora biti stresna. Ukoliko se na vrijeme pripremimo i zaštitimo naš namještaj, velike su šanse da čitav proces prođe bez imalo muke.

Sve što je ostalo na kraju je da uživate u svom novom domu.

Nešto za kraj

Nekoliko sedmica prije selidbe ne bi bilo loše pripremiti listu svih ustanova, telefonskih operatera i ostalih koji vam šalju poštu, kako biste im najavili da se selite i da ste na novoj adresi.

To bi bilo to ljudi, Ukoliko budete imali dodatnih pitanja ili ukoliko imate savjeta o kojim nismo pisali, pišite nam.

Dio informacija preuzet sa stranica: planb.hr i qwadu.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *